Klantenservice: 06 52 39 53 84

Koopmansverfshop.nl
In iedere kleur gemend!

Stevig Verpakt & Veilig Verzonden voor €6,95.
Werkdag Voor 19:00 Besteld? De Volgende Bezorgdag afgeleverd Met PostNL.

Wim Styleman
Wim Styleman
Op Facebook
Read More
"Piet is een behulpzame vakman, ik bestel wel eens wat in zijn verfwinkel. Altijd goed advies en prima afhandeling."
Johan Braakman
Johan Braakman
Op Google Maps
Read More
"Zeer tevreden, goed geholpen en de bestelling werd snel geleverd. Ik kom zeker nog eens terug. "
Remco Harmsen
Remco Harmsen
Google Review
Read More
"Helemaal tevreden met mijn bestelling!"
Previous
Next

Veelgestelde vragen van verfshop klanten

Schilderpret KlantenserviceAls verfwinkel krijgen wij veel vragen met betrekking tot schilderwerk. Hier een overzicht van vragen die wij met regelmaat krijgen. Voor meer informatie m.b.t. schilderwerk gebruik de zoekfunctie op de blog. Voor vragen kunt u ook terecht op het forum of bij de klantenservice.

Moet ik eerst schuren of schoonmaken?

Begin de voorbereiding van een schilderklus nooit met schuren. Als je de ondergrond niet eerst ontvet, schuur je het vuil in de ondergrond. De verf zal dan niet goed hechten.

De juiste volgorde is dus:

  1. Eerst ontvetten
  2. Daarna schuren
  3. Daarna stofvrij maken

Hoe verwijder ik een oude verflaag op houtwerk?

Je kunt oude verflagen verwijderen met een afbijtmiddel. Soms is afkrabben met een verfkrabber gemakkelijker. Gaat de verf niet helemaal weg? Je kunt de verf ook afbranden met een speciaal hiervoor bestemde föhn. Pas daarbij wel goed op dat je geen schroeiplekken maakt, want deze zal je vervolgens eerst weg moeten schuren voordat je kunt gaan schilderen

Wat is de beste tijd om buiten te schilderen?

De beste tijd om buiten te schilderen is vanaf de maand mei tot half september. De ideale omstandigheden zijn 20 graden celsius en een RV van 65%.

Hoe controleer ik of mijn behang geschikt is om te schilderen?

Maak een proefvlak op een weinig zichtbare plek. Als na 1 week de verf niet plakt of afgeeft en als het behang goed blijft zitten, dan is overschilderen geen probleem

Wanneer moet ik voorstrijk gebruiken?

Nieuw stucwerk of gipsplaten zijn bijna altijd zuigend. Bij bestaande (en ook geschilderde) ondergronden kun je dit controleren door er een natte spons tegenaan te houden. Trekt het water in de muur (vaak donkerverkleuring), dan heb je een zuigende ondergrond.

Hoe vaak moet ik het schilderwerk aan de buitenkant van mijn huis vernieuwen?
Schilderwerk heeft vaak veel onderhoud nodig. Uw schilderwerk aan de buitenkant van uw huis moet iedere 5 – 10 jaar opgeknapt worden.

Hoe kan ik verkleuring van mijn schilderwerk voorkomen?
Vooral in afgesloten ruimtes verkleurt verdunbare verf op terpentine basis . Daglicht zorgt er juist voor dat het minder verkleurt. Om verkleuring te voorkomen kunt u het best gebruik maken van water verdunbare verf. Voor radiatoren is er een speciale radiatorlak op de markt.

Zitten er gevaarlijke stoffen in verf?
Op het etiket op de verpakking staat vermeld of de verf gevaarlijke stoffen bevat. Het etiket bevat dan een gevaarsymbool. Het is belangrijk om de ruimte die u verft goed te ventileren. Op deze manier wordt een hoge concentratie verf voorkomen.

Welk BTW-tarief geldt er voor schilderwerk en de gebruikte materialen?
U betaalt het lage BTW-tarief van 6% voor schilderwerk indien de te schilderen woning door particulieren wordt bewoond en ouder is dan 2 jaar.

13. Is het nodig om te schuren tussen twee lagen dekkende buitenlak in? 

Schilder je de tweede laag binnen de twee à drie dagen na de eerste laag, dan hoef je niet te schuren om een goede hechting te bekomen.

Wacht je langer om de tweede laag te schilderen, dan is de eerste laag al behoorlijk uitgehard. Schuur de eerste laag dan wel met een fijne korrel om tot een goede hechting te komen.
Voel je in de eerste laag vezelopruwing van het hout, of kleeft er vuil in de eerste laag, schuur deze dan sowieso weg met een fijne korrel.

Maakt het uit in welke kleur ik mijn buitenschilderwerk schilder?

Bij het gebruik van lichte kleuren wordt het zonlicht weerkaatst waardoor het minder warmte opneemt. Bij het gebruik van donkere kleuren wordt het zonlicht meer geabsorbeerd waardoor het meer warmte opneemt. Daardoor is de kans op barsten en bladeren groter. Kleuren die buiten veel gebruikt worden zijn crème, wit en donkergroen.

Hoe lang moet grondverf drogen?

Dat verschilt per type grondverf. De meeste grondverven zijn stofdroog na 2 uur en overschilderbaar na 16 uur

Hoe lang moet muurverf drogen?

Dat verschilt per muurverf. De meeste muurverf is stofdroog na 1 uur en overschilderbaar na 3 uur. Kijk voor de precieze droogtijden op de verfverpakking.

Hoe lang moet lakverf drogen?

Lak op waterbasis is sneller droog dan lak op terpentinebasis. Kijk voor de precieze droogtijden op de verpakking. Daarna heeft lak nog tijd nodig om volledig uit te harden. Na een week is de verf voldoende uitgehard.

Wat doe ik met mijn kwast of roller tijdens een korte stop?

Als je even wilt stoppen met je verfklus, hoef je de kwasten en rollers niet schoon te maken. Rol ze in plastic en sluit deze luchtdicht af met bijvoorbeeld een elastiekje. Let op, leg deze niet in de zon.

Hoe krijg ik de verflucht weg?

Verf op terpentinebasis kan nog wekenlang een sterke geur afgeven. Buiten is dat niet zo erg, maar in huis kan dat heel vervelend zijn. Als je je houtwerk, kunststof of metaal binnen gaat schilderen, kun je dan ook het beste watergedragen lak gebruiken

Hoe verwijder ik verfspatten?

Schilderen zonder te morsen is bijna onmogelijk. Muurverf kun je meteen wegpoetsen met een nat doekje. Hetzelfde geldt voor lak op waterbasis. Natte verf op terpentinebasis verwijder je met terpentine. Zijn er tijdens het schilderen van de kozijnen verfspetters op de ruiten gekomen? Die haal je gemakkelijk weg met een speciaal glasmesje dat in elke Doe-Het-Zelf winkel wordt verkocht.

Hoe lang kan ik verf bewaren?

In een ongeopende goed afgesloten verpakking, op een droge plaats bewaard, bij een temperatuur van 0°C tot 30°C, is Histor verf ca. 2 jaar houdbaar. Halflege bussen overgieten in een kleinere bus of blik helpt indrogen voorkomen. Niet blootstellen aan direct zonlicht.

Waardoor wordt mijn laklaag gelig?

Lak die verdunbaar is met terpentine heeft alkydhars als basis. De olie die hierin zit, kleurt geel bij een gebrek aan daglicht. Dit heet ‘donkervergeling’. Wanneer de verf weer aan genoeg daglicht wordt blootgesteld, verdwijnen de gelige vlekken grotendeels.

Waardoor ontstaan er scheurtjes in gelakt houtwerk?

Dat kan meerdere oorzaken hebben. Het hout kan te vochtig zijn. Daardoor gaat de verf barsten en scheuren. Het kan zijn dat het hout is gaan werken. Het is ook mogelijk dat verflagen sterk verouderd zijn.

Oplossing: pak in geval van vocht eerst de oorzaak van het probleem aan. Verwijder daarna de gescheurde verflaag en breng een nieuwe laag aan.

Waardoor ontstaan er blaasjes in gelakt houtwerk?

Blaasjes in de verf ontstaan vaak bij ‘grofporig’ hout, zoals meranti. Schilder je overdag bij een hoog temperatuurverschil (bijvoorbeeld in de morgen 10 ˚C en in de middag 25 ˚C), dan zet de warme lucht in de poriën uit en er ontstaat een blaasje. Bij deze houtsoorten is het dus extra belangrijk om te schilderen bij de juiste temperatuur. Op warme, zonnige dagen kun je het beste achter de zon aan schilderen.

Oplossing: schuur de aangetaste plekken goed en breng een nieuwe verflaag aan.

Waardoor rimpelt de verflaag?

In schildersjargon wordt het rimpelen van verflagen ‘schroeien’ genoemd. Dit kan gebeuren als je de verflaag te dik aanbrengt. De oppervlakte droogt al een beetje, terwijl de verf eronder nog nat is. Hierdoor kan de onderlaag niet snel genoeg drogen en gaat de verffilm schroeien. Dit zie je regelmatig op liggende schilderwerk. Een andere oorzaak kan zijn dat je over een verflaag heen hebt geschilderd die nog niet goed droog was. De schroei ontstaat dan volgens hetzelfde principe.

Oplossing: wacht tot de schroeiplekken goed droog zijn en schuur deze glad. Daarna kun je eroverheen schilderen.

Waardoor krijg ik kratertjes en gaatjes in de verflaag?

Dit probleem wordt ook wel ‘vissenogen’ genoemd. Wat er dan gebeurt, kun je vergelijken met wat waterdruppels doen op een vettige ovenplaat: die gaan samenklonteren. Vissenogen in je schilderwerk zijn het gevolg. Vuil/vet en restjes siliconenkit op het houtwerk, bijvoorbeeld om een ruit af te werken, kunnen de oorzaak zijn. Verf hecht daar niet op.

Oplossing: ontvet de ondergrond grondig en schuur deze glad. Daarna kun je een nieuwe verflaag aanbrengen. Helpt dat niet? Voeg dan een druppel anti-siliconenmiddel aan de verf toe.

Hoe voorkom ik dat mijn kwast of roller haartjes loslaat?

Gebruik je een nieuwe kwast bij het schilderen? Pak de kwast dan in je hand en buig de haren horizontaal en laat de haren beetje bij beetje terugzwaaien. Daarna houdt je de kwast tegen het licht en dan kun je de losse haren er uitpakken. Herhaal dit 2 tot 3 maal. Je voorkomt hiermee losse kwastharen in je verf.

Een vachtroller kun je omwikkelen met schilderstape, die je daarna lostrekt.

Kan ik de Koopmansverven ook in andere kleuren en Ral kleuren laten maken en waar kan ik dat aangeven?

U kunt uw eigenmengkleur of de kleur van andere merken laten mengen in alle Koopmansverven.
Bv Gamma, Karwei, Flexa, Histor, Farrow and Ball, Painting the Past, Little Green, Ral, Nelf, Drenth, Sigma, Sikkens, Herfst en Helder, Wijzonol, Boonstoppel, Abondanza, L ‘Authentiek enz.

Hoe lang is verf en beits houdbaar?

In gesloten orginele verpakking en bij vorstvrije opslag tenminste 12 maanden .

Zijn er nog meer kleuren verkrijgbaar of alleen die in de kleurenwaaier staan?
Perkoleum, Perkoleum Garant SB, Hoogglans, Zijdeglans en muurverf zijn in iedere willekeurige kleur van welk merk of serie dan ook via het kleurmengsysteem te maken. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

Is het ook mogelijk om Ecoleum met de verfspuit aan te brengen?

Ja, Ecoleum mag u met de verfspuit aanbrengen.

Wat is het verschil tussen Ecoleum en Perkoleum?

Ecoleum is voor ruw of fijnbezaagd hout, Perkoleum voor glad geschaafd hout o.a. kozijnen, deuren, ramen etc.

Kan Perkoleum over beits op waterbasis ?

Ja, maar de ondergrond moet wel schoon, droog, vetvrij en draagkrachtig zijn.

Mag ik ook beitsen in de winter?

Jazeker, alleen niet onder de 10 graden boven nul.

Hoeveel m2 kan ik behandelen met 1 liter Ecoleum?

5 – 8 m2 per liter, het is sterk afhankelijk van zuiging en ruwheid van de ondergrond.

Hoeveel m2 kan ik behandelen met 1 liter Perkoleum?

16-18 m2 per liter, afhankelijk van de zuiging van de ondergrond.

Mag ik in de zomer in de felle zon Perkoleum aanbrengen?

Nee, anders komt er blaasvorming op.

Waarmee mag ik de Perkoleum, Perkoleum Garant UV, Hoogglans en Zijdeglans mee verdunnen?

Met verdunner 3210 uit de Koopmansverfshop .

Waarmee reinig ik reeds geschilderde ondergronden?

Dat kan met P.K. Cleaner uit de Koopmansverfshop.

Wat is het verschil tussen rauwe lijnolie en gekookte lijnolie?

Rauwe lijnolie is een met een minimum aan energie geproduceerd natuurproduct dat toepasbaar is als bindmiddel voor oliehoudende verven. Tevens is het geschikt om gereinigde kwasten in te bewaren.
Gekookte lijnolie is rauwe lijnolie die verhit is en siccatief aan toegevoegd is waardoor het een drogende olie is geworden. Mede daardoor is het geschikt als bindmiddel waarmee een traditionele vernis of dekkende verf (met toevoeging van pigmenten) kan worden gemaakt.

Is gekookte lijnolie ook UV bestendig?

Nee


 

Heeft u een vraag, suggestie of opmerking? Neem contact op met de Schilderpret Verfwinkel.

×

Winkelmand